Een mechanisch toetsenbord van Razer: Wat is het verschil tussen green, yellow, orange, purple of red switches?

De meeste professionele gamers zweren bij het gebruik van een mechanisch toetsenbord. Dat is ook niet verwonderlijk: Een mechanisch toetsenbord beschikt over veel meer opties dan een gewoon, membraan-toetsenbord. Voor de gamers die dankzij hun hardware een voorsprong willen hebben op de tegenstander zijn de mechanische keyboards van het bekende merk Razer een ideale uitkomst. De toetsen beschikken over een mechanisch systeem dat er voor zorgt dat bij aanraking van een toets, de overdracht tussen het indrukken en het daadwerkelijk activeren van de knop sneller gaat. Hierdoor zal je character tijdens de game sneller reageren, wat jou een aanzienlijke voorsprong zal geven. SB Supply heeft meerdere mechanische toetsenbord in het assortiment met verschillende knop-instellingen, ook wel "switches" genaamd. Om jou te helpen bij de keuze voor een mechanical keyboard geven wij hier een overzicht.

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Wat maakt een mechanisch toetsenbord nu zo speciaal? Van oorsprong bestonden er alleen membraan-toetsenborden, die iedereen wel kent van zijn laptop of PC.  Deze toetsenborden maken gebruik van een membraan, ook wel rubberen "dome" genoemd. Misschien heb je deze "dome" wel eens gezien als je een knop van je toetsenbord losmaakt. De actie die je met de knop wilt uitvoeren wordt pas uitgevoerd wanneer de knop, met daaronder dus het membraan, volledig wordt ingedrukt. Hoewel velen van ons waarschijnlijk zelfs met jaren typ-ervaring nog steeds het idee hebben dat deze toetsenborden behoorlijk snel zijn, kunnen mechanische toetsenborden nog veel sneller typen. Bij mechanische toetsenborden heeft elke knop een eigen, aparte schakelaar die elke aanslag van een toets registreert en vervolgens via een klein mechanisme onder de toets een actie uitvoert. De toetsen van een mechanisch toetsenbord hebben, in tegenstelling tot membraan-toetsenborden, een ingebouwde vering waardoor de knop sneller terugveert waardoor er dus per seconde of minuut meer toetsaanslagen mogelijk zijn. Dit laat jouw in een shooter game bijvoorbeeld sneller schieten, wat jou een gevaarlijke speler maakt voor je al je tegenstanders.

Het eerste mechanical keyboard van Razer: de Razer BlackWidow

Van oorsprong werden mechanische toetsenborden met name gebruikt in situaties waarin snel en accuraat typen met een duurzaam toetsenbord belangrijk was, zoals bijvoorbeeld bij Defensie of bij de ondertiteling van live-TV. Hoewel de techniek van een mechanisch toetsenbord al ruim 50 jaar bestaat was het bekende game merk Razer de eerste die de techniek toepaste voor het maken van mechanische toetsenborden voor het gamen. Het merk lanceerde de Razer BlackWidow in 2010 en startte daarmee de sterke opkomst van de mechanische toetsenborden zoals we die tegenwoordig kennen. Na de succesvolle introductie van het BlackWidow keyboard ontwikkelde Razer zijn toetsenborden door. Hierdoor heb je nu de beschikking over verschillende soorten schakelaar (ook wel switches genoemd). Hieronder leggen we uit wat elke individuele kleur precies doet:

Green Switches: De klassieke mechanische schakelaar

Green switches zijn de klassieke mechanische schakelaars. Deze schakelaars geven je de échte, klassieke game-ervaring waarbij je je toetsen echt goed voelt én hoort. De groene schakelaars van Razer geven je een voelbare terugslag en een hoorbare klik. De verhoudingen tussen het moment van indrukken en activeren zijn geoptimaliseerd waardoor je sneller kan typen of toetsen indrukken dan je tegenstander, wat jou natuurlijk een aanzienlijk voordeel oplevert ten opzichte van je tegenstander. Het onderstaande plaatje geeft de beweging van een green switch aan.

Specificaties groene schakelaars: 

- "Tactile & Clicky" gevoel: voelt aan als een klassiek toetsenbord met tastbare terugslag en hoorbare klikken
- Sneller typen dan met een membraan-toetsenbord
- Indrukkracht: 50 gram
- In te drukken tot 4 mm
- Activatiepunt: 1.9 mm
- Afstand tussen activatiepunt en reset: 0.4 mm

Yellow Switches: Snelle en stille mechanische switches

Voor degenen voor wie "snel" niet snel genoeg is heeft Razer de yellow switches ontwikkeld. Dit zijn zowat de snelste en ook nog eens stilste schakelaars die er bestaan. Deze "linear" schakelaars beschikken over een lineair mechanisme, wat zonder onderbrekingen in een rechte lijn naar beneden beweegt waar het de toets activeert en door de veer op de bodem razendsnel weer terug beweegt. Hierdoor heb je de kortste afstand tussen het indrukken en de daadwerkelijke activatie van de knop. Daarnaast bestaat de gele switch uit maar één bewegend stuk, waardoor die stiller is dan andere schakelaars. De yellow switches zijn een van de snelste en stilste mechanische schakelaars wat ze uitermate geschikt maakt voor shooter games. 

Specificaties gele schakelaars: 

- "Lineaire" beweging zorgt voor zeer snelle reactie 
- Eén van de stilste mechanische schakelaars
- In te drukken tot 3.5 mm
- Activatiepunt: 1.2 mm
- Afstand tussen activatiepunt en reset: 0.0 mm

Orange Switches: stille maar dodelijke mechanische schakels

Vergelijkbaar met de green switches in de zin dat ze veel terugslag geven bij een toetsaanslag, maar wel een stuk stiller waardoor je je beter kan focussen op de game: dat zijn de Razer Orange switches. Ze voelen hetzelfde aan als de groene schakelaars, maar zijn een stuk stiller en vereisen minder drukkracht, waardoor de knoppen responsiever en gevoeliger zijn. Ideaal voor als je wel het gevoel wilt hebben dat je iets indrukt en waarbij de toetsen ook weerstand bieden, maar je niet gestoord wilt worden door harde klikgeluiden van je toetsenborden. 

Specificaties oranje schakelaars:

- Stille "tactile" toetsen met weerstand en terugslag
- Indrukkracht: 45 gram
- In te drukken tot 4 mm
- Activatiepunt: 1.9 mm
- Afstand tussen activatiepunt en reset: 0.05 mm

Purple Switches: Clicky Optical Switch van Razer

Met de purple switches heeft Razer het idee van een mechanisch toetsenbord naar een nog veel hoger niveau getild. In plaats van veel kleine losse, bewegende onderdelen heeft de purple switch een heel ander systeem. Wanneer de toets wordt ingedrukt laat de schakelaar een laserstraal door die gedecteerd wordt en het signaal van de toets gelijk doorstuurt naar je PC. Hierdoor is de reset tijd nihil en treedt er geen delay op tussen het moment van indrukken van de toets en de reset. Je kan blijven doorklikken waardoor je nog veel sneller kan schieten bijvoorbeeld. 

Specificaties paarse schakelaars:

- "Clicky" mechanical switch met laserdetectie
- 30% sneller dan andere clicky mechanische schakelaars
- Indrukkracht: 45 gram
- Activatiepunt: 1.5 mm
- Tijd tussen indrukken en activatie: 2 milliseconden
- Reset tijd: 0 seconden
- Duurzaamheid: tot 100 miljoen klikken

Red Switches: Razer's Linear Optical Mechanical Switch

Waar de purple switches nog een clicky gevoel hebben is dat bij de red switches helemaal weggelaten. De rode switches beschikken over een lineair mechanisme waardoor ze gevoeliger zijn. Al bij de lichtste aanraking wordt de toets geactiveerd, wat erg handig kan zijn als je graag met een hoge sensitivity speelt. De rode schakelaars zijn al in te drukken bij een kracht van 40 gram en de af te leggen afstand voordat ze geactiveerd worden is 1 millimeter. Net als de paarse switches hebben de rode switches hun snelheid te danken aan de laserstraaldetectie. De tijd tussen de activatie en de reset is 0 seconden waardoor er geen vertraging ontstaat tussen de activatie en de reset. 

Specificaties rode schakelaars:

- Linear mechanical switches
- 16.67% sneller dan andere lineaire schakelaars
- Zeer gevoelig 
- Indrukkracht: 40 gram
- Activatiepunt: 1 mm
- Tijd tussen indrukken en activatie: 2 milliseconden
- Reset tijd 0 seconden
- Duurzaamheid: tot 100 miljoen klikken

Geplaatst in Gaming door Jan Sengers