iPad mini 4 vs iPad mini 5: Overeenkomsten en verschillen

Na de release van de iPad Mini 4 in oktober 2015 duurde het bijna 4 jaar totdat er een nieuwe iPad mini gelanceerd werd: de iPad Mini 5 (2019). De handige en populaire iPad mini had een kleine opfrissing nodig en is nu weer helemaal up-to-date. Over het algemeen zijn de Mini 4 en Mini 5 vergelijkbaar, maar er zijn ook een aantal verschillen tussen de twee modellen. Wij hebben het in deze blogpost op een rijtje gezet.

iPad Mini 4 vs iPad Mini 5: De overeenkomsten

Het onwerp

Het ontwerp van de iPad valt natuurlijk als eerste op. Het ontwerp van de iPad mini 5 is in lijn met het strakke design van zijn voorganger - zo zijn we het gewend van Apple. Het ontwerp van de mini 4 en de mini 5 zijn vergelijkbaar, hoewel er kleine verschillen zijn in lijnen, afmetingen en kleuren.

  • Kleuren
    Beide modellen zijn verkrijgbaar in zilver, space gray en goud. Er zit echter wel een verschil in de gouden kleur; deze is bij de iPad mini 5 rozégoud.
  • Afmetingen
    De afmetingen blijven hetzelfde: 203.2 x 134.8 x 6.1 mm. De iPad mini is slechts 20 cm lang - dit is de ideale oplossing als je weinig plek hebt en op zoek bent naar een device dat goed in de hand ligt.
  • Gewicht
    Beide apparaten hebben een gewicht van 300g en zijn makkelijk hanteerbaar.

Let op: de afmetingen van beide iPads zijn hetzelfde, maar helaas zijn de hoesjes voor de iPad mini 4 niet compatibel met de iPad mini 5. Dit komt omdat de camera en knoppen net op een andere plek zitten. Dit is geen probleem als je een smart cover gebruikt maar mocht je betere bescherming willen, raden we aan een hoejse te gebruiken dat specifiek voor het nieuwe model is ontworpen.

Het scherm 

Beide iPads hebben een 9.7 inch scherm en een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Ook beschikken de schermen van de mini 4 en mini 5 beide over een Retina scherm. Ter herinnering: de Retina-optie is gebaseerd op het feit dat een menselijk oog de pixels niet kan onderscheiden.

De camera

Beide apparaten delen dezelfde 8-megapixelcamera met een video-opname van 1080p tot 30 fps. Met deze camera kun je dus foto's van goede kwaliteit maken - ook al is dit op een geheel ander niveau dan de nieuwste iPhones. Dit criterium is voor de meeste iPad mini gebruikers echter niet van al te groot belang.

Aansluitingen

Beide iPad versies beschikken over een Lightning port maar helaas geen USB-C poort zoals momenteel te vinden op de nieuwste iPad Pro (2018).  Dit komt omdat Apple deze verbinding als een pro-functie beschouwt. De mini beschikt daarentegen wel over een Mini-jack-aansluiting. Daarnaast zijn beide versies via Touch ID te ontgrendelen - simpel en effectief.

Batterij

De iPad mini 4 gaat ongeveer 10 uur mee, afhankelijk van het aantal apps dat je gebruikt. Hetzelfde geldt voor de iPad mini 5. Deze tijd is gemeten voor het gebruik van applicaties die veel energie gebruiken (WiFi, video's en muziek).

iPad mini 4 vs iPad mini 5 : De verschillen

iOS 12

De iPad Mini 5 maakt gebruik van versie 12 van iOS, dus Apple-gebruikers zullen de vertrouwde interface herkennen. Je kunt via de startknop naar het startscherm terugkeren en snel toegang krijgen tot alle applicaties. Ook is het mogelijk om twee applicaties op het scherm weer te geven, door het scherm in tweeën te splitsen of door een applicatie over de tweede te plaatsen (in een soort zwevend venster).

Chip

Het grootste verschil van de nieuwe iPad Mini 2019 is niet van buiten te herkennen maar zit verstopt aan de binnenkant. De iPad mini 5 heeft een Apple A12 Bionic chip (vergelijkbaar met die van iPhones XS / XS Max en XR) terwijl de iPad mini 4 een chip A8 heeft.

Wat de opslagcapaciteit betreft, was de iPad mini 4 aanvankelijk verkrijgbaar met een opslag van 16 GB, 32 GB, 64 GB en 128 GB. De iPad mini 5 wordt gelanceerd in twee modellen met een 64 GB-optie en een optie van 256 GB. Zoals gewend van Apple is er bij beide modellen helaas geen optie om een ​​microSD in te voegen.

FaceTime-Camera

Het verschil is opmerkelijk: terwijl de iPad Mini 4 een camera heeft met 1,2 MP / 720-video's, is de nieuwe iPad mini 5 aan de voorkant uitgerust met een FaceTime HD-camera van 7 megapixels met een diafragmaopening f / 2.2. Met deze camera kun je ​​1080p-video's opnemen. Ook kun je gebruik maken van de Retina Flash en een brede kleurregistratie voor foto's en Live Photos. Een voordeel voor iedereen die de iPad mini veel voor FaceTime wil gebruiken!

True Tone

De iPad Mini 5 is uitgerust met de True Tone-optie. Dit betekent dat de nieuwe iPad mini 2019 sensoren heeft die de kleur en helderheid meten en corrigeren en de helderheid aanpassen aan de omgevingsverlichting. Deze functie is ontwikkeld om een ​​beter en comfortabeler beeld voor onze ogen te bieden. Deze functie, ook aanwezig op de nieuwste iPhones en MacBooks, kan naar wens worden in- of uitgeschakeld.

Apple Pencil

De iPad Mini 5 is compatibel met de eerste generatie van de Apple Pencil.

iPad mini 4 vs iPad mini 5: Overzicht

iPad mini 5
iPad mini 4
Kleur Zilver, Spacegrijs, Goud Zilver, Spacegrijs, Goud
Display 7,9 inch - Retina - 2048 x 1536 pixels + True Tone 7,9 inch - Retina - 2048 x 1536 pixels

Camera

8MP camera, Diafragma ƒ/2.4, Lens met vijf elementen, Hybride IR-filter

FaceTime: 7MP FaceTime HD, Diafragma ƒ/2.2, 1080p HD video

8MP camera, Diafragme ƒ/2.4

FaceTime: 1.2MP FaceTime HD, Diafragma ƒ/2.2, 720p HD video

Aansluitingen Lightning-connector, Mini-jack-aansluiting 3,5mm Lightning-connector, Mini-jack-aansluiting 3,5mm
Batterij 10 uur met WiFi en 9 uur met 4G 10 uur met WiFi en 9 uur met 4G
Touch ID Touch ID Touch ID
Chip A12 Bionic-chip A8
Opslag 64GR of 256GB 128GB (optie: 16GB, 32GB, 64GB)
Apple Pencil Geschikt voor Apple Pencil 1 Niet geschikt voor Apple Pencil

Onze conclusie is dat de iPad mini 5 weinig verrassingen te bieden heeft, maar wel verschillende voordelen tegenover zijn voorganger kan bieden. De iPad mini 5 heeft meer kracht en een goede autonomie - het ontwerp blijft daarentegen hetzelfde. Zelfs als je teleurgesteld bent dat je geen USB-C aansluiting kunt vinden aan de mini 5, kun je er wel zeker van zijn dat deze iPad op een hoger technisch niveau werkt!

Om nog meer te halen uit je nieuwe iPad, kun je jouw device met onze accessoires uitbreiden. Ontdek hier ons gehele assortiment aan accessoires voor de iPad Mini 5.

Geplaatst in iPad door Larissa Müller
Labels: