Camera's iPhone 13 series

Camera's iPhone 13 series 

De iPhone 13 is nu al een tijdje uit en Apple heeft de camera’s van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro flink verbeterd ten opzichte van hun voorgangers. De camera is ook samen met de 120Hz refresh rate de belangrijkste verbetering van het jaar. Dit jaar heeft Apple weer vier modellen gepresenteerd en twee verschillende camera setups. De iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben dezelfde setup, net zoals de iPhone Pro en iPhone Pro Max. Wat is er allemaal nieuw en verbeterd? Lees is deze blog van SB Supply alles over de camera's van de iPhone 13 series!

iPhone 13 camera

De iPhone 13 beschikt over twee lenzen die dit jaar diagonaal naast elkaar staan in plaats van recht onder elkaar net zoals bij de iPhone 12. Zoals gewoonlijk hebben de Pro modellen de beste camera's. Deze hebben ook betere functies en specificaties. Sommige van de nieuwe functies zijn er voor alle iPhone 13-modellen, van de mini tot de Pro Max. Dit zijn ze allemaal:

  • Fotografische stijlen: Fotografische stijlen zorgt ervoor dat jouw foto's een extra boost krijgen. Het zijn zijn een soort fotofilters, maar dan een stukje subtieler. Je kan nu tussen vijf verschillende Fotografische stijlen kiezen, genaamd: standaard, rijk contrast, levendig, warm en koel. 
  • Filmmodus: De iPhone 13 is voorzien van een nieuwe Filmmodus, ook wel Cinematic-mode genoemd. Hiermee kun je filmjes maken met effecten die vergelijkbaar zijn met echte bioscoopfilms. Je kan het zien als een portretmodes maar dan voor video's. 
  • Slimme HDR 4Met Smart HDR wordt je foto nog mooier met meer detail bij schaduwen en en betere balans tussen lichte en donkere delen van een foto. 

iPhone 13 Pro camera 

De iPhone 13 pro modellen hebben dit jaar weer drie camera's in dezelfde opstelling. Het grote verschil met de iPhone 12 Pro is de grootte van de camera bump. Deze is duidelijk groter dan vorig jaar. De Pro modellen van Apple hebben de bovengenoemde functies plus nog enkele extra's. Het zijn niet voor niks de Pro modellen. Hier volgen de extra functies van de Pro modellen:

  • Nachtmodus op alle camera’skleurrijke foto’s maken in het donker is nu beschikbaar voor alle lenzen van de Pro – dus ook de telelenscamera! Ook portretfoto’s kun je nu maken in de nachtmodus. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de LiDAR-scanner, die nog altijd exclusief voor de Pro is.
  • Macrofotografie: Met de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max  kun je macrofoto's maken. Hiermee kun je heel dichtbij te fotograferen en vervolgens spectaculaire effecten krijgen. De macro-modus gebruikt de ultragroothoekcamera en het autofocussysteem op deze toestellen. Hiermee kun je tot op twee centimeter afstand fotograferen.
  • ProResMet ProRes kun je onderweg video's van hoge kwaliteit opnemen, bewerken en afleveren met een hoge kleurgetrouwheid en lage compressie. Dit is ongekend in een smartphone

Camera’s van de iPhone 13 vs de 13 Pro

De Pro modellen hebben niet voor niks Pro in hun naam staan. Maar zijn de camera's van de Pro's ook zoveel beter dan iPhone 13 en mini? We zetten hier de belangrijkste functies naast elkaar:

  • Primaire camera: de iPhone 13 heeft dezelfde camera als de iPhone 12 Pro Max, wat echter al een extreem goede camera is. Maar deze doet wel ten onder van de iPhone 13 Pro. Apple heeft deze namelijk voorzien van en nóg grotere sensor die krachtiger is en daarnaast ook ietsje lichtsterker is.
  • Telelens en digitale zoom: Het belangrijkste verschil tussen de iPhone 13 en de iPhone 13 Pro is net zoals vorig jaar het aantal camera’s. Met de extra telelens van de 13 Pro-modellen kun je het beeld drie keer dichterbij halen zonder ook maar enige kwaliteit te verliezen. Het verschil tussen de Pro en de reguliere 13 is dat het inzoomen bij de reguliere 13 digitaal gaat. Beide devices kunnen prima inzoomen, maar de Pro zorgt wel voor wat extra scherpte. 
  • Ultrahoeklens: Deze is dit jaar flinkverbterd bij de bij alle modellen, maar alsnog is het exemplaar van de Pro-modellen een stuk beter dan die van de reguliere iPhone 13 en de mini. Hij laat bijvoorbeeld veel meer licht binnen, wat fotograferen in het donker met een Pro model veel makkelijker maakt. 
  • Nachtmodus: We hebben het er hierboven al even over gehad, nachtmodus. Foto's maken wanneer het donker is, kan zorgen voor foto's met mindere kwaliteit. Dit wordt elk jaar bij de iPhone een beetje beter, en zeker bij de Pro modellen. De 13 Pro heeft een grotere primaire sensor die veel meer licht binnenlaat, dit resulteerd er in dat dit toestel in theorie mooiere foto’s kan maken in het donker.

Conclusie

Alle iPhone 13 modellen zijn weer uitgerust met uitermate goede camera's. En met de instapmodellen kun je zeker prima plaatjes schieten. Maar er zit zeker wel een duidelijk verschil in de kwaliteit van de camera's tussen de reguliere en de Pro modellen. De Pro-modellen hebben ten eerste een lens extra die voor extra licht inval zorgt en daarnaast ook grotere lenzen die de kwaliteit verhogen. Dit zorgt er wel voor dat de iPhone 13 Pro en Pro Max een extreem grote camera bump op de achterkant hebben. 

Zorg dat je jouw iPhone 13 camera bumps beschermt! Shop nu, iPhone 13, iPhone 13 MiniiPhone 13 Pro en Iphone 13 Pro Max bescherming bij SB Supply! 

iPhone 13 series belangrijkste camera specificaties 

Specs iPhone 13  iPhone 13 Mini  iPhone 13 Pro  iPhone 13 Pro Max 
Telelens Nee Nee Ja Ja
Groothoek Ja Ja Ja Ja
Ultragroothoek Ja Ja Ja Ja

Filmmodus in 1080p
met 30 fps

Ja Ja Ja Ja
4K HDR-video opnemen Ja Ja Ja Ja
Optische zoom  2x 2x 6x 6x
LiDAR-scanner Nee Nee Ja Ja
Nachtmodus Ja Ja Ja Ja
Portretten in Nachtmodus Nee Nee Ja Ja
DeepFusion Ja Ja Ja Ja
Apple ProRAW Nee Nee Ja Ja
ProRes-video Nee Nee Nee Ja
Fotografische Stijlen Ja Ja Ja Ja
Digitale zoom  3x 3x 9x 9x
Verbeterde AR-ervaringen  Nee Nee Ja Ja
Geplaatst in iPhone door Tijn Aarden