Meerdere beeldschermen op de Macbook Pro / Air M1 aansluiten


Toen de Macbook Pro / Air 2020 met M1 chip werd aangekondigd, was er een groot verschil met zijn voorganger. Voor het eerst maakte Apple gebruik van zijn eigen chips. Hoewel dit vele voordelen bracht kwam het met één groot nadeel. De M1 chip biedt enkel ondersteuning voor maximaal 1 beeldscherm met een resolutie tot 6k bij een refreshrate van 60Hz. Daarmee zou de bandbreedte ook genoeg moeten zijn om twee 4k-schermen op 60Hz aan te sturen, maar die mogelijkheid hebben de MacBooks met M1-chip niet. Gelukkig weerhield dit derde partijen niet om te zoeken naar een alternatieve oplossing. Zo kan je via een omweg tóch gebruik maken van meerdere beeldschermen op jouw Macbook Pro / Air M1. Hoe dit werkt lees je in deze blog! 

Waarom ondersteunt de Macbook Pro / Air met M1 chip maar één beeldscherm?

Het is onduidelijk waarom het niet mogelijk is om standaard twee monitors aan te sluiten op de Macbook M1. Bij de oudere Macbooks met Intel chip kon dit nog wel. Men vermoed dat het een beperking is van de gebruikte Thunderbolt 3 aansturing of GPU van de M1 structuur. De nieuwere 14 / 16 inch 2021 Macbooks met M1 Pro en M1 max chip ondersteunen dit wel weer standaard. Dit maakt het 2020 model de enige die dit niet ondersteunt.

Hoe kan je twee of drie beeldschermen aansluiten op de Macbook 2020 M1?

Het lijkt een onmogelijke opgave, maar er is een manier om het toch voor elkaar te krijgen. Door gebruik te maken van een speciaal docking station kun je meerdere stand-alone beeldschermen aansluiten op jouw Macbook Pro / Air M1. Ideaal voor wanneer je graag werkt op meerdere schermen en multitasken een pré is. Het maakt het daarnaast eenvoudiger om te switchen van werkplek op kantoor en thuis, zonder dat je belangrijke bestanden mist. Je verplaatst namelijk enkel je Macbook. Het grote voordeel aan deze docking stations is dat ze vaak met een hoop andere aansluitingen komen. Zo verbind je een bedraad toetsenbord, muis, printer en andere randapparatuur gemakkelijk aan jouw Macbook M1.

Hoe werkt DisplayLink?

De DisplayLink technologie wordt gebruikt in docking stations om meerdere monitoren aan te kunnen sluiten via slechts één videokaart. Deze technologie zorgt ervoor dat de beeldschermen aangestuurd worden. Zie het als een soort monitor management. Het is nodig om deze software te installeren willen de monitoren werken. Deze driver (additionele software 'DisplayLink') kan hieronder worden gedownload en geïnstalleerd op jouw Macbook. Vergeet deze niet te updaten wanneer er een nieuwe MacOs versie uitkomt.

Download hier de driver voor MacOs > officiële driver vanuit i-Tec (DisplayLink technologie)

Wat zijn de voordelen van DisplayLink?

DisplayLink is een veel gebruikte technologie en daardoor voor meerdere apparaten beschikbaar. Zo kun je de technologie gebruiken op alle Laptops, MacBooks en Chromebooks die draaien op MacOs, Windows, Ubuntu, Chrome OS of android.

Welke Docking Stations kan ik gebruiken met mijn Macbook Pro / Air M1?

Niet elke docking station ondersteunt meerdere schermen voor de Macbook Pro / Air M1. Een externe videokaart in combinatie met de DisplayLink technologie maakt dit wel mogelijk. Uiteraard zijn alle docking stations te gebruiken met de Macbook Pro / Air M1 en andere modellen. Het gaat hierbij puur om de ondersteuning van twee of meer beeldschermen. Bekijk onze docking stations voor de Macbook Pro / Air M1 of klik op onderstaande afbeelding. 

Graag nog meer lezen over docking stations in het algemeen of het aansluiten van meerdere monitoren op de Macbook Pro / Air M1? Lees dan snel onze meest gestelde vragen van i-Tec

Geplaatst in MacBook door Dennis Verbaandert