Alles wat je moet weten over de Wahoo TICKR X hartslagmeter

Het is tijd om de TICKR X de aandacht te geven die hij ook daadwerkelijk verdiend. De Wahoo TICKR X is de vernieuwde versie van de TICKR die bij vele al bekend is. De TICKR had al functies om je te helpen tijdens je training. Denk hierbij aan realtime en nauwkeurige hartslag- en calorietracking, Bluetooth, ANT+ dual-band technologie, Apple Watch integratie en naadloze compatibiliteit met apps van derden. De TICKR X gaat nog verder dan dat, om je training naar een nog hoger level te brengen.

Hoe koppel je de TICKR X?

De TICKR X is hetzelfde te koppelen als de TICKR. Hij is makkelijk te koppelen via de Wahoo Fitness app. De TICKR X werkt met alle Apple apparaten met iOS 11 of hoger en versie 6 of hoger van Android.

Let op: Omdat Android apparaten veel verschillen kan de compatibiliteit niet voor elk apparaat gegarandeerd worden. Heb je een Android apparaat, download voor aankoop eerst de Wahoo Fitness app om compatibiliteit te garanderen.

#1 Doe de Tickr om de borst (de TICKR X gaat automatisch wanneer hij een hartslag meet)

  1. Bevestig de TICKR X aan een kant met de drukknop
  2. Pas de lengte van de band, strak maar comfortabel
  3. Maak eventueel de rubber contactpunten vochtig voor betere metingen
  4. Trek het losse eind van de band om je borst en bevestig met de drukknop aan de TICKR X

#2 Verbind de TICKR X met de Wahoo Fitness App of een andere app

  1. Log in de app en selecteer ‘pair or link sensor’
  2. Klik op ‘link sensor’ en vervolgens ‘set-up wizard’
  3. Volg de beschreven stappen
  4. Selecteer ‘continue’ en klik op jouw TICKR X zodra die verschijnt
  5. Klik op ‘finish set-up’
  6. Verbinding met andere apps of apparaten gaat ongeveer hetzelfde.

#3 Begin je workout 

  1. Check of je smartphone verbonden is met de TICKR X 
  2. Kies een workout in de Wahoo Fitness app en selecteer ‘start workout’
  3. Klik op ‘start’!

#4 Eindig/pauzeer je workout

  1. Druk op de rode ‘pause’ knop en vervolgens op ‘stop’
  2. Kies voor (1) Discard Workout, (2) Save Workout of (3) Return to Workout
  3. Selecteer je Save Workout, dan krijg je meteen een overzicht van je training

De TICKR X hartslagmonitor maakt gebruik van een blauwe en een rode LED om de gebruiker onmiddellijk feedback te geven tijdens het koppelingsproces. Deze LED's werken ongeveer 30 seconden om de batterij te sparen. De Rode LED knippert telkens wanneer een hartslag wordt gedetecteerd. De Blauwe LED vertegenwoordigt de verbindingsstatus en heeft drie standen:

Langzaam knipperen (ongeveer eenmaal per seconde): TICKR is wakker en niet gekoppeld
4x knipperen: komt voor op het moment dat er een verbinding wordt gemaakt.
Snel Knipperen (ongeveer twee keer per seconde): TICKR is gekoppeld met een apparaat.

 

Hoe draag je de TICKR X?

De TICKR X draag je tijdens het sporten om je borst, persoonlijk vind ik het fijner om het iets onder mijn borstspier te dragen om volledig te kunnen bewegen. Klik de sensor aan één kant aan de band en trek de elastische band rond je borst zodat je band strak maar comfortabel op je borst zit. De TICKR X meet nauwkeuriger wanneer de contactpunten op de achterkant met elektrodengel worden ingesmeerd. Dit is overigens niet noodzakelijk.

Welke gegevens meet de TICKR X?

De TICKR X meet je hartslag, verbrande calorieën, analyseert je hardlooptechniek en houdt je kadans bij tijdens het hardlopen en fietsen. Hiermee verzamel je al veel gegevens die jij nodig hebt voor je trainingen. Toch heeft de TICKR X nog een paar extra functies.

-  ANT+ Running Dynamics Support toegevoegd (voorheen deed Wahoo niet-gestandaardiseerde running efficiency metingen)
- Uitgebreid geheugen van 16 uur naar 50 uur om trainingen op te slaan
- Meet de cadans van indoor cycling
- Meet tempo/afstand op loopband
- Toont efficiëntiecijfers in app
- Kan ronden instellen door te tikken
- Kan de Wahoo app bedienen, zelfs je muziek 
- Kan voltooide workouts uploaden naar verschillende platforms van derden

Hoe werkt offline sporten?

Een groot voordeel van de TICKR X t.o.v. TICKR is dat je met de TICKR X offline kunt sporten. Hiermee wordt bedoeld dat je je telefoon niet bij je hoeft te hebben tijdens je workout. De TICKR X heeft een intern geheugen van maar liefst 50 uur! Wanneer je je telefoon weer synchroniseert met de TICKR X slaat hij automatisch je workout op in de app. De workout hoef je niet te verwijderen, de oudste workout verwijderd de TICKR X vanzelf. Wanneer je de hartslagmeter om doet, slaat hij automatisch je workout op. Je hoeft daarvoor niks in te stellen.

Connectiever dan ooit

De nieuwe en verbeterde TICKR X kan via Bluetooth verbinden met maar liefst drie apparaten tegelijk!  De TICKR X kan verbonden worden met de populairste workout apps, waaronder Zwift, Runkeeper en MapMyRun. Daarnaast is de TICKR X te verbinden met andere Wahoo producten. In de Wahoo app kun je overzichtelijk zien welk apparaat verbonden is. 

Minpunten

Helaas is de TICKR X niet helemaal perfect, bij de eerste keer connecten heb je wel wat geduld nodig. Daarnaast is de TICKR X niet geschikt om te gebruiken tijdens contact sporten, bij het vallen of botsen wil de TICKR X wel eens los schieten van de band.

Conclusie

Al met al is de Wahoo TICKR X een zeer geschikt apparaat wanneer je alles uit je training wil halen. De TICKR X doet wat hij moet doen wanneer je je gegevens wil meten tijdens het trainen. Een groot voordeel aan de TICKR X is sport zonder telefoon en toch al je gegevens meten. 

Geplaatst in Fitness door Swen Heijstee