iOS 13 - de highlights van de nieuwste update


Wat je kunt verwachten van iOS 13!

Hoewel we de exacte naam, functies of het uiterlijk van de nieuwe iPhone nog niet weten, is één ding zeker: de nieuwe iPhone bevat de nieuwste Apple software. De exacte publicatiedatum is nog niet bekendgemaakt, maar het is meestal ergens in september. IOS 13-details werden aangekondigd op 3 juni op het WWDC Apple Event. We zullen je laten kennismaken met enkele hoogtepunten en vernieuwingen. 

Dark Mode (Donkere modus)

Dark Mode is iets waar sommige klanten al meerdere jaren om vragen. In september 2018 werd de functie geïntroduceerd op Mac en nu zit de introductie op de iPhones eraan te komen. Je kunt de donkere modus eenvoudig activeren en deactiveren via het bedieningscentrum. Bovendien kan je zelf instellen dat de modus elke avond/nacht voor een bepaalde periode automatisch ingeschakeld wordt, zodat je de modus standaard 's avonds of 's nachts kan gebruiken. 

Bovendien zijn er speciale achtergronden in de Dark Mode ontworpen die automatisch worden aangepast, ervan afhankelijk of je de Dark mode hebt in- of uitgeschakeld. 

Niet alleen de interne apps van Apple zijn op elkaar aansluitend, de Dark Mode is ook beschikbaar voor jouw favoriete apps, zodat je niet van de oogbesparingsmodus hoeft over te schakelen naar een zeer helder wit kleurenschema. 

Foto's, camera- en beeldbewerking

Voor velen is de camera en camerakwaliteit een van de belangrijkste functies van een smartphone. Apple is hiervan uiteraard op de hoogte, en daarom hebben ze ervoor gezorgd dat niet alleen de nieuwe iPhone is uitgerust met een geoptimaliseerde camera, maar dat zelfs oudere modellen betere foto's kunnen maken.

Portretmodus 

De portretmodus is momenteel beschikbaar voor de volgende iPhone-modellen: iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR.

Vanaf nu kan je de lichtomstandigheden direct aanpassen terwijl je de foto in portretmodus maakt. Dit bespaart je niet alleen werk na het bewerken van de afbeeldingen, maar laat je ook jouw iPhone nog meer als een professionele camera bedienen!

Het voegt ook de high-key monomodus toe, waarmee je een monochroom effect kunt toevoegen aan jouw foto's die zijn gemaakt in portretmodus!

Editing-functie

Het zijn niet alleen de foto's die je in portretmodus hebt gemaakt, die een nieuw leven krijgen. Alle afbeeldingen die je op jouw iPhone hebt opgeslagen, kunnen nu nog preciezer worden bewerkt. Bovendien kan je eindelijk bijna alle bewerkingsfuncties gebruiken die je voor jouw afbeeldingen gebruikt, zelfs voor jouw video's!

Foto bibliotheek

Video's en live-foto's staan ​​nu al in het overzicht van de foto-app, stil, afgespeeld. Dit maakt jouw fotobibliotheek nog levendiger. Schermafbeeldingen worden nu ook opgeslagen in een afzonderlijke map, zodat je ze direct kunt vinden!

Nog een leuke toevoeging: wanneer een van je vrienden jarig is worden alle foto's van die persoon gemarkeerd op hun verjaardag. Dus je vergeet de verjaardag niet en je hebt tegelijkertijd een aantal leuke herinneringen aan deze persoon bij de hand!

Videobewerking 

Je kunt nu ook alle bewerkingsfuncties voor video's gebruiken, zodat je video's nu aan je voorkeuren kunnen worden aangepast. Er is nu ook een niet-destructieve bewerkingsfunctie, zodat je de bewerkingen in de video gemakkelijk ongedaan kunt maken.

Beveiliging en privacy

Met iOS 13 kan je jezelf aanmelden bij websites en apps met Apple. Dit betekent dat je nu automatisch je Apple ID en wachtwoord kunt gebruiken voor andere sites en apps. Dit maakt het gemakkelijker voor je om in te loggen en zorgt ervoor dat je een aantal verschillende wachtwoorden niet hoeft te onthouden. Het mooie ervan: hiermee kan je ook verschillende pagina's en apps ontgrendelen door eenvoudig Touch-ID of Face-ID te gebruiken.

Het geheel klinkt heel mooi en gemakkelijk, maar is het logisch om met een wachtwoord in te loggen op verschillende pagina's en zijn mijn gegevens echt veilig? Ja, dit wordt tenminste gegarandeerd door Apple. Omdat Apple garandeert dat apps en websites waarop je Apple gebruikt om in te loggen, alleen toegang kunnen krijgen tot jouw naam en e-mailadres. Nog te persoonlijk? Geen probleem! Met Apple kan je zelfs een uniek e-mailadres maken dat alle e-mails omleidt naar uw Apple ID. De keuze is aan jou. 

Kaarten

Het navigatiesysteem van de iPhone wordt nu ook opnieuw ontworpen. Een functie waar we bijzonder blij mee zijn, is de mogelijkheid om verschillende plaatsen in een verzameling op te slaan, die je ook kunt delen. Je kunt bijvoorbeeld restaurants vinden voor je volgende reis en deze delen met anderen. Reizen was nog nooit zo eenvoudig!

Met de functie Favorieten kan je met één tik naar een van jouw favoriete plaatsen navigeren. Je kunt eenvoudig je adres, universiteit, werk of andere locatie opslaan en er snel toegang toe krijgen!

Als je vaak met het openbaar vervoer reist, zul je de volgende update leuk vinden: vanaf nu kun je in realtime op de kaart-app zien of een vervoermiddel vertraagd is of misschien zelfs helemaal niet meer rijdt! 

AirPods

 

Ook voor gebruikers van AirPods is er goed nieuws. Vanaf iOS 13 kan je meerdere AirPods op één apparaat aansluiten, zodat je naar hetzelfde nummer kunt luisteren. Bijvoorbeeld tijdens het reizen, sporten of in andere situaties! Zelfs als je samen films wilt kijken, is deze functie absoluut geweldig!

Vooral voor degenen die graag met hun AirPods wandelen, is deze vernieuwing zeker heel interessant, want nu kun je al je nieuws lezen over de AirPods van Siri. Zo weet je snel en gemakkelijk welk bericht je zojuist hebt ontvangen, zonder dat je naar je iPhone hoeft te kijken!

Messenger

Vanaf de download van iOS 13 kan je zelf bepalen welke naam en welke afbeelding de contacten met wie je in de nieuws-app deelt zullen zien. Je kunt zelf bepalen wie dit mag zien en wie niet.

Ook staat de QuickPath-invoer al jarenlang op het verlanglijstje van Apple-liefhebbers. Met QuickPath-invoer kan je eenvoudig met een vinger tikken door van de ene naar de andere letter te vegen en zo een ​​woord te maken.

Het is ook mogelijk om naar specifieke berichten te zoeken. Als je op de zoekbalk tikt, worden automatisch enkele koppelingen, afbeeldingen en berichten weergegeven die relevant voor jou zijn. Als wat je zoekt niet wordt weergegeven, kan je eenvoudig een zoekterm invoeren. Je kunt dit op algemene wijze doen, zodat je in alle chats direct kunt zoeken! 

Memoji's ontvangen ook een update! Je kunt nu stickers maken op basis van uw Memoji's of Animoji's, die kunnen worden gebruikt als jouw eigen toetsenbord!

Gezondheids app 

De Health-app bestaat al enige tijd op Apple-apparaten en trackt je gezondheid voor zover dat mogelijk is met je Apple-apparaten. 

Menstruatie - met de Health-app kunnen nu verschillende menstruatiecyclusgegevens rechtstreeks in de app worden vastgelegd. Het maakt niet uit of het de duur van je menstruatie, je vruchtbare dagen of de resultaten van een ovulatietest is - je hebt nu geen extra app nodig!

Luistertest - nu kan je een gehoortest in de Health-app krijgen om de gezondheid van uw oren te controleren. Je kunt nu ook controleren of je muziek te luid is.

Performance 

Natuurlijk is iOS 13 ook sneller dan iOS 12! De iPhone ontgrendelen met Face ID is nu tot 30% sneller. Ook kunnen apps nu tot 2 keer sneller starten en met een kleinere downloadgrootte. Ook het downloaden van apps gaat nu veel sneller.

... en nog meer!

We hebben je zojuist alleen enkele hoogtepunten in deze blogpost laten zien, maar iOS 13 heeft nog veel meer te bieden! Je vindt een lijst met alle nieuwe functies hier.

Benieuwd wat de nieuwe iPhones te bieden hebben? In de onze Blog Post vind je een samenvatting van de huidige geruchten! 

Geplaatst in Algemeen door Stan van Elk