Tips voor draadloos laden

Maak een eind aan vervelende kabels, begin met draadloos laden! Handig en efficiënt. Geen gesjouw meer met kabels. Maak je leven gemakkelijker en probeer het vandaag nog, je zult er geen spijt van krijgen. 

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen werkt volgens het principe van elektromagnetische inductie. Hetzelfde principe als inductiekookplaten, die al jaren bestaan.

Zowel de lader als de ontvanger bevatten draadloze oplaadspoelen. De zendspoel bevindt zich in het laadstation. De ontvangstspoel bevindt zich aan de achterkant van de telefoon en is verbonden met de batterij.

De zendspoel zet stroom om en zendt een alternerend elektromagnetisch veld uit. Wanneer de ontvangstspoel zich in dit veld bevindt, zet hij de energie om in elektrische stroom die naar de batterij wordt gestuurd.

Verschil tussen Qi en PMA

Twee populaire normen voor draadloos opladen zijn Qi en PMA.

Beide gebruiken draadloos opladen. PMA kan rekening houden met het aantal uren en minuten dat je bezig bent met opladen, terwijl Qi dat niet kan. 

Sneller laden met Qi

Het verschil tussen BPP en EPP lijkt misschien technisch, maar het heeft een aanzienlijke invloed op je ervaring met draadloos laden. Alle draadloze oplaadproducten voor mobiele toestellen maken gebruik van BPP (maximaal 5 W) of EPP (maximaal 15 W), en je zou kunnen denken dat de aankoop van een EPP-lader automatisch zal leiden tot sneller opladen omdat EPP-laders meer stroom kunnen genereren. Maar dat is niet noodzakelijk het geval.

Het vermogen van je mobiele apparaat om stroom te ontvangen is de beperkende factor als het gaat om oplaadsnelheid. Je toestel moet 7 W stroom kunnen trekken om snel en draadloos op te laden, ongeacht het type lader dat je gebruikt.

Het vermogen van je telefoon om stroom te ontvangen wordt bepaald door de fabrikant. Hier zijn de specificaties van enkele grote merken:

  • Apple: 7,5 W
  • Sony: 11 W
  • LG: 10 W
  • Google: 12 W *
  • Samsung: 9 W **

* 12W opladen voor Pixel 5 apparaten.

** Samsung eist dat draadloze opladers PPDE-gecertificeerd (Samsung Power Supply Proprietary Extension) zijn om meer dan 5 W vermogen te kunnen leveren. EPP-laders die niet onder deze uitbreiding zijn gecertificeerd, laden alleen met BPP-stroom op wanneer ze met Samsung-telefoons worden gebruikt.

"Je toestel moet 7W aan stroom kunnen ontvangen voor snel draadloos opladen, ongeacht het type lader dat je gebruikt."

Zelfs als zowel je telefoon als je oplader snel draadloos opladen ondersteunen, kan het kiezen van het verkeerde accessoire je nog steeds vertragen. Je kabel en stroomadapter moeten voldoende stroom kunnen trekken om snel op te laden. Als je bijvoorbeeld een lader van 10 W in een stekker van 5 W steekt, zal je toestel slechts met 5 W worden opgeladen, zodat je niet de voordelen van snelladen geniet.

Zorg ervoor dat je apparaat, kabel en voedingsadapter voldoende stroom leveren om snel inductief opladen mogelijk te maken. Hier is een voorbeeld van een werkende opstelling:

  • USB-C netlader (10 W)

  • USB-C naar USB-C kabel

  • Draadloos apparaat (10 W)

Wat zijn de belangrijkste voordelen van draadloos laden?

Minder rommel

Het belangrijkste voordeel van draadloos opladen zit hem in de naam: draadloos. Draadloos opladen vermindert de wirwar van oplaadkabels. De enige kabel die je nodig hebt, is het netsnoer van de lader.

Gemakkelijker laden

Draadloos opladen maakt het ook overbodig om een kabel in je telefoon te steken. Heb je ooit je smartphone in het stopcontact gestoken en een paar uur later gemerkt dat de kabelverbinding niet goed was en je telefoon nog steeds niet was opgeladen? Draadloos opladen elimineert dat probleem. Leg je telefoon gewoon op de lader en hij begint meteen op te laden.

Langere levensduur van het apparaat

Geen herhaaldelijk aansluiten en loskoppelen van kabels betekent minder slijtage van de oplaadpoort van je telefoon. Aangezien de oplaadpoort een vaak voorkomend storingspunt is bij mobiele toestellen, gaat je telefoon hierdoor langer mee.

Geen problemen met kabelcompatibiliteit

Geen oplaadkabel betekent ook dat je afscheid kunt nemen van een tijdloos probleem onder tech-liefhebbers: incompatibele stekkers. Je hoeft zich geen zorgen meer te maken dat je geen Lightning-, USB-C- of micro-USB-kabels meer hebt. Alle Qi-apparaten werken op alle Qi-laders.

Draadloos opladen is de toekomst

Draadloos opladen heeft een mooie toekomst voor zich. Steeds meer fabrikanten integreren Qi-ondersteuning in hun toestellen en fabrikanten rusten steeds meer toestellen uit met oplaadmogelijkheden via Qi.

Het draadloos opladen van je smartphone wordt waarschijnlijk nog eenvoudiger naarmate de oplaadtechnologie voortschrijdt. Fabrikanten als Google en Samsung ondersteunen nu omgekeerd draadloos opladen op sommige modellen, waardoor telefoons andere telefoons en kleinere apparaten zoals koptelefoons draadloos kunnen opladen.

Bekijk hier ons assortiment van draadloze opladers!

Geplaatst in Algemeen door Swen Heijstee