Wat is het verschil tussen Qwerty NL, Qwerty INT, Azerty en Qwertz?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw toetsenbord is het slim om te bedenken welk toetsenbord jouw voorkeur heeft. De indeling van een toetsenbord kan namelijk erg verschillen. Zo zijn er van het bekende Qwerty toetsenbord al meerdere varianten. Zo heb je een Qwerty-NL toetsenbord en een Qwerty-US (Internationaal) toetsenbord. Verder heb je ook nog een Azerty toetsenbord en een Qwertz toetsenbord. Welk toetsenbord het beste bij jou past leggen we uit in deze blog!

In deze blog vertellen we je alle verschillen tussen de verschillende toetsenborden. Let op dat deze blog alleen gaat om de indeling van de toetsen. Wanneer je op zoek bent naar een gaming toetsenbord en je wil graag weten hoe snel je met bepaalde toetsen kunt drukken, lees dan deze blog!

Qwerty Nederland

Het toetsenbord dat in Nederland vaak wordt gebruikt is het Qwerty-NL toetsenbord. Deze verschilt een klein beetje ten opzichte van het Qwerty internationale toetsenbord. Dit toetsenbord is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets. Een ander groot detail is dat er geen woorden worden gebruikt maar tekens op het toetsenbord. Verder zijn een paar toetsen verplaatst. Omdat de Enter/Return-toets verticaal is, is de Backslash (\) naar links van de Enter/Return toets verplaats. De linker Shift-toets is kleiner geworden en de accent-toets (`) is daarmee naast de linker Shift toets verplaatst. Bovendien heeft het Nederlandse toetsenbord een euroteken op de 2 zitten. Om deze te gebruiken dien je de knoppencombinatie Alt + 2 in te drukken.

qwerty NL keyboard

Koop op SB Supply jouw Qwerty-NL toetsenbord

Qwerty US Internationaal

Een ander toetsenbord dat je vaak in Nederland ziet is het Qwerty internationale toetsenbord. Op dit toetsenbord is de Enter/Return-toets horizontaal en is de linker Shift toets groter. De Backslash (\) is verplaatst naar boven de Enter/Return-toets en de accent-toets is verplaatst naast de 1. Op de 2 zit geen euroteken meer. Wanneer je je toetsenbord instelt op Nederlands kun je wel gebruikmaken van de toetscombinatie Alt + 2.

qwerty US keyboard

Azerty

Het toetsenbord dat veel in België en Frankrijk wordt gebruikt is het Azerty toetsenbord. Dit toetsenbord verschilt op meerdere punten dan een Qwerty toetsenbord. Allereerst zijn de letters Q en de A gewisseld en de letters Z en de W gewisseld van plek. De letter M is een rij omhoog geschoven. Andere bijzonderheden aan dit toetsenbord is dat er andere tekens bij de cijfers staan en dat speciale karakters zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken op andere plaatsen bevinden. 

azerty keyboard

Qwertz

Het toetsenbord dat veelal in Duitsland wordt gebruikt is het QWERTZ toetsenbord. Het grote verschil met een Qwerty toetsenbord is dat de Y en de Z zijn omgewisseld. Een verder groot detail aan het toetsenbord is dat het Qwertz toetsenbord de letters ö, ü, ä en ß op het toetsenbord heeft staan. Andere bijzonderheden aan dit toetsenbord is dat er andere tekens bij de cijfers staan en dat speciale karakters zoals het vraagteken en het euroteken op andere plaatsen bevinden.  

qwertz keyboard

Met of zonder numeriek gedeelte

Naast de indeling van je toetsenbord is het verstandig om te kijken of je een numeriek gedeelte bij je toetsenbord wil of niet. Een numeriek toetsenbord heeft aan de rechter zijde toetsen voor met getallen. Bij een numeriek toetsenbord zitten de pijltjes toetsen over het algemeen los. Wanneer je veel met getallen werkt of veel de pijltjes toetsen gebruikt raden wij jou aan om een toetsenbord te nemen met numeriek toetsenbord. Hier kun je sneller mee werken en het geeft je net wat meer ruimte. Zie de afbeelding hieronder om het verschil te zien.

Verschil numeriek toetsenbord

Overzicht

Als je Nederlands bent maakt het niet zoveel uit of je een Qwerty-US of een Qwerty-NL toetenbord neemt. Dit heeft ook een persoonlijke voorkeur. De een vindt een horizontale Enter/Return-toets fijner en de ander een verticale. Hetzelfde geldt voor de linker Shift-toets. Echter raden wij het af om een Azerty of een Qwertz toetsenbord te nemen wanneer je altijd op een Qwerty toetsenbord hebt gewerkt. De toets indeling is anders wat zorgt voor fouten. 

Verder raden wij het aan om een toetsenbord met numeriek gedeelte te nemen wanneer je veel met getallen werkt. Het werkt sneller en geeft je vingers net wat meer ruimte.

Kijk op SB Supply voor ons aanbod toetsenborden. Wij verkopen alle soorten toetsenborden. Lees goed de beschrijving om te zien om welk toetsenbord het gaat! Voor vragen kunt je altijd contact op nemen met onze klantenservice door te bellen of te mailen.

Geplaatst in MacBook door Swen Heijstee