Wahoo ELEMNT BOLT V2 vs ROAM

GPS-fietscomputer: Wahoo ELEMNT BOLT V2 vs ROAM

Wat zijn de verschillen tussen de Wahoo ELEMNT ROAM en de nieuwe Wahoo ELEMNT BOLT? In deze blog leggen we jou de verschillen uit en vergelijken we de twee fietscomputers op elk detail. Om je te helpen het apparaat te kiezen dat het beste bij je past.

Wil je weten welke Wahoo fietscomputers er zijn? Lees dan deze blog: Verschil tussen Wahoo fietscomputers 
Wil je het verschil weten tussen de Wahoo BOLT V2 en de BOLT? Lees dan deze blog: Wahoo Elemnt BOLT V2 VS BOLT.
Wil je het verschil weten tussen de Wahoo KICKRS? Lees dan deze blog: Wahoo Kickr Snap vs. Kickr Core vs. Kickr Power

Laten we beginnen dat de BOLT momenteel de nieuwste fietscomputer van Wahoo fitness is. In de zomer van 2021 heeft Wahoo een nieuwe versie van de BOLT op de markt gebracht. We gaan dus de nieuwste BOLT (op onze website heet deze de BOLT V2) vergelijken met de ROAM. 

Wahoo ELEMNT BOLT VS ROAM : Wat is niet veranderd 

Wahoo Roam vs BOLT

We hebben de Wahoo Elemnt BOLT en de ROAM met elkaar vergeleken om je te helpen beslissen welk apparaat het beste voor je is.

De afstelling en configuratie van de twee GPS-fietscomputers wordt uitgevoerd met de meegeleverde ELEMNT applicatie, evenals de compatibiliteit met ANT+ en Bluetooth Smart sensoren (inclusief FE-C trainers zoals Elite en Tacx). De applicatie maakt het mogelijk om routes, navigatie en turn-by-turn instructies te synchroniseren.

Beide fietscomputers zijn compatibel met Wahoo's KICKR Smart Trainers en je kunt de KICKR bedienen vanaf jouw ELEMNT ROAM of BOLT. Het wijzigen van instellingen zoals weerstand of helling, het overschakelen naar de ergomodus en het hervatten van een route zijn hetzelfde. Het gebruik met toepassingen zoals Strava, RidewithGPS, TrainerRoad en vele andere is mogelijk omdat de Wahoo ELEMNT BOLT en ROAM compatibel zijn.

In tegenstelling tot zijn belangrijkste concurrent Garmin, heeft Wahoo een scherm zonder touchscreen. We begrijpen waarom: in de winter wil je je handschoenen niet uitdoen om de fietscomputer in te stellen. In plaats daarvan hebben de ELEMNT BOLT en ROAM drie mooie grote knoppen aan de voorkant.

ELEMNT BOLT vs. ELEMNT ROAM: Grootte en batterij?

BOLT vs ROAM

De ELEMNT ROAM heeft een 2,7 inch 8-kleurenscherm, terwijl de ELEMNT BOLT een 2,2 inch 64-kleurenscherm heeft. Omdat de BOLT kleiner is, weegt de fietscomputer ook minder - 25,12 gram minder, om precies te zijn. De ROAM biedt een accuduur van 17 uur, terwijl de Bolt 15 uur heeft. De batterijlevensduur van beide apparaten is afhankelijk van het gebruik van LED, bluetooth en achtergrondverlichting.

LED-indicatoren op beide GPS-fietscomputers

In tegenstelling tot Garmin fietscomputers, zijn alle Wahoo ELEMNT GPS fietscomputers uitgerust met knipperende LED's om je te helpen bij je training. De BOLT heeft een rij LED-lampjes aan de bovenkant die kunnen knipperen in wit, groen, rood, oranje en geel. De ROAM heeft een rij aan de boven- en zijkant die ook in verschillende kleuren knippert.

De LED's lichten op tijdens een training en begeleiden je zichtbaar wanneer je bepaalde meetwaarden wil bereiken: vermogen, hartslag, snelheid of om het begin en einde van een interval aan te geven.

Wanneer je het apparaat met Strava hebt gekoppeld, zullen de LED-lichten knipperen om je te laten weten dat je een segment heeft ingevoerd.

Het verschil tussen de BOLT en de ROAM zijn de extra zij-indicatoren die in ronden of intervallen aftellen of een visuele weergave van de snelheid of het vermogen laten zien.

De BOLT en ROAM LED-lichten geven de draairichting aan door van rechts naar links te bewegen.

Wahoo ROAM LED

Wahoo Bolt vs ROAM : Kleurenscherm en "gorillascherm". 

Wat eerder een groot verschil was tussen de BOLT en de ROAM was naast het formaat ook het scherm. Eerder had enkel de ROAM een kleuren scherm, maar Wahoo heeft bij de nieuwe versie van de BOLT ook een kleurenscherm geïmplementeerd. De ROAM heeft een 8 kleurenscherm en de BOLT een 64 kleurenscherm.

Een verschil is wel dat het glas van de ROAM een stuk sterker is door het zogenaamde Gorilla glas. Het Gorilla glas dat door Corning Inc. is ontwikkeld, is glas dat is gemaakt van een materiaal dat alkalisch aluminiumsilicaat wordt genoemd. De combinatie van aluminium, siliconen en zuurstof zorgt voor een materiaal dat niet overal in de natuur voorkomt. Corning begon zijn ontwikkeling medio 2005. Het is ontworpen om te worden beschadigd en krasbestendig, licht en dun (0,4 mm dik).

Navigeren met Wahoo BOLT vs Wahoo ROAM

Wat een van de grootste verschillen was tussen de BOLT en de ROAM was het navigeren. Maar dat is verleden tijd. Vroeger had de BOLT geen turn-by-turn aanwijzing en moest je via de telefoon routes aanpassen. Dat is verdelen tijd. De ROAM en de BOLT beschikken over dezelfde navigatie kunsten. De fietscomputers geeft automatisch een alternatieve route indien er een wegversperring is, of lijdt je automatisch naar de originele route als je bent verdwaald. Daarnaast kun je vanaf het apparaat zelf navigeren - selecteer een nieuwe bestemming, ga terug, ga terug naar het beginpunt en zoom de kaart in.

In elke situatie is het niet nodig om te stoppen en de telefoon in te schakelen.

Conclusie: Welke Wahoo fietscomputer met GPS kiezen?

ELEMNT Bolt

ELEMNT Roam

Afmeting 77,4 mm x 47,2 mm x 21,3 mm 89mm x 54,4mm x 17,8 mm
Grootte en gewicht 55,9 mm  / 68 gram 68,6 mm / 94g
Draadloos Ja Ja
LED Bovenkant Bovenkant + zijkanten
Levensduur van de batterij 15 uur 17 uur
Toon 64 - kleur 8 - kleur
Beeldscherm Plastic Gorilla Glas
Touchscreen Nee Nee
Strava Ja Ja
Turn-by-Turn-Navigatie Ja Ja
Verenigbaarheid met derden Ja Ja
Zoom Ja Ja
ANT+ Bluetooth Ja Ja
Navigatie route Toepassing + Apparaat Toepassing + Apparaat

De verschillen tussen BOLT en ROAM zijn miniem. Beide bieden gratis downloaden van kaarten uit de hele wereld en de kenmerkende snelle zoomfunctie. Naarmate het aantal velden afneemt, neemt de omvang van de resterende velden toe. Deze functie is vooral nuttig als je close-up visie niet uitstekend is. 

De Wahoo ELEMNT BOLT is iets kleiner dan de Wahoo ELEMNT ROAM. Ook de prijs van de BOLT is iets lager. Kenners zeggen dat de Wahoo ELEMNT BOLT de kleinere en iets goedkopere versie is van de ROAM en dat verschil minimaal is. De ROAM kan door zijn grote scherm meer data weergeven en beschikt over een extra rij LED's. Verder is de Wahoo ELEMNT ROAM beter geschikt voor mountainbiken waarbij her Gorilla glas goed van pas komt! 

Geplaatst in Cycling door Swen Heijstee